Hus fiskeläge

Hus fiskeläge, Ronehamn

Kort presentation av Hus Fiskeläge.

Hus fiskeläge är beläget öster om Ronehamns lanthamn på sydöstra Gotland. Fiskeläget har mycket gamla anor, fiske har troligen bedrivits härifrån så länge människor funnits i området.

Sin nuvarande utformning fick fiskeläget 1884 när hamnen byggdes, den gamla hamnen hade då blivit för grund och den nuvarande hamnen flyttades längre ut och de båda vågbrytarna och länningsvastarna byggdes då. De båda lysastängerna (fiskefyrar) sattes upp i samband med bygget.

På 1940-talet byggdes en ny fiskehamn vid Ronehamns lanthamn och Hushamnen som återigen hade blivit för grund övergavs av yrkesfiskarna. Hamnen och fiskläget började förfalla och under andra världskriget byggdes kanonvärn och en del gamla stenbodar användes som skyttevärn.

I början av 1950-talet återuppstod Hamnrätten på initiativ av landsfiskal Oswald Nordbeck i Hemse samt lantbrukarna – fiskarna- Kristian Larsson vid Enggårda och Karl Vinarve vid Vinarve och på så sätt räddades också fiskeläget från fortsatt förfall.

Fiskeläget är idag en plats för i huvudsak avkopplande fritidsverksamhet, fritidsfisket har tyvärr minskat på grund av den minskande tillgången på fisk att fånga. Det kulturella arvet är påträngande och kan upplevas här. Fisklägets markområde och hamnområde arrenderas av Vinarve gård och förvaltas av Hamnrätten. Hamnrätten äger idag 3 bodar varav en större samlings bod (Husbodi), en mindre museibod (Löisarboden) och ett kanonfort från 1940-talet. Fiskelägets övriga 27 bodar är i privat ägo och ägarna är medlemmar i Hus Hamnrätt. Den äldsta boden Löisarboden byggdes under år 1870, 8 bodar är stenbodar varav 6 har flistak och resten är träbodar de flesta med plåttak. En stort del av bodarna har nybyggts och övriga bodar, länningar och lysarstänger har upprustade efter Hamnrättens återupprättande 1950. I hamnen finns 30 länningar (Båtplatser), till varje länning hör en vast (Båtbrygga), länningsinnehavarna är också medlemmar i Hus Hamnrätt.