Rone hembygdsförening

Från Rone A-Ö
Version från den 9 mars 2021 kl. 14.23 av BIA (diskussion | bidrag) (Lagt till en bild)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Rone hembygdsgård år 2020

Hembygdsgården och Hembygdsföreningen; Hembygdsgården är belägen ca 2 km från Rone kyrka mot Burs.

År 1854 delades B-parten vid Burge i två olika stora delar. Israel Olofsson fick överta B-parten som nu var hälften så stor och hans broder Lars Olofsson fick den andra delen (C-parten) av gården att bebygga. Lars Olofsson brukade gården in på 1900-talet och överlämnade gården till sin son Karl Larsson. Syskonen Karl, Lars William och Mathilda brukade därefter gården. Det är C-parten med mangård (boningshus) och de andra byggnaderna på gården som utgör Rone Hembygdsgård och förvärvades av föreningen år 1952/1951?.

Mangården (boningshuset) är uppförd 1855. Den är en envånings parstuga i kalksten och putsad med slevdragen kalkputs. Den har ett en-kupigt tegeltak och fönster tillverkade av furu med enkla bågar. Invid boningshuset finns ett äldre brygghus byggt i kalk- och sandsten med inblandning av gråsten. Brygghuset är putsat med slevdragen kalkputs med synlig sten. Takkonstruktionen består av ett faltak lagt på runda åsar och det är täckt med flis av sandsten.

Utomhus nära mangården finns en utställning med bl.a. två milstolpar . De är från 1682, det första å­ret som mil­stolpar började an­vän­das på Gotland.

Vi­da­re flyttade man 1959 hit Rones sista väder­kvarn som stod vid Autsarve. Stolpkvarnen har sedan restaurerats av medlemmarna.

På hembygdsgården finns även en mycket stor samling med över 1000 föremål bestående av bl.a. äldre jordbruks- och handredskap, husgeråd och äldre kläder. Ett museum har iordningställts i en av gårdsbyggnaderna och där kan många av föremålen ses.

Sammanlagt finns det totalt sju äldre be­varade bygg­nader vid Burge. Dessutom äger och förvaltar föreningen Hults Båtsmanstorp och Smedjan vid Frigsarve.

Länk till hembygdsföreningen: www.rone.se och klicka till "Rone Hembygdsförening''. Föreningen har ett årligt program med inbjudningar till slåtter, bakning, midsommarfest, kaffe-kalas samt arbetsgrupper. Alla är välkomna!