Skillnad mellan versioner av "Enängen"

Från Rone A-Ö
(Skapade sidan med 'miniatyr|Bastustenen. Foto: Lasse Svenssons arkiv|länk=Special:FilePath/Bastustenen.jpg'''Bastustenen;''' Ett av Gotlands stör­s­ta kän­da flyttb...')
 
 
Rad 1: Rad 1:
[[Fil:Bastustenen.jpg|miniatyr|Bastustenen. Foto: Lasse Svenssons arkiv|länk=Special:FilePath/Bastustenen.jpg]]'''Bastustenen;''' Ett av Gotlands stör­s­ta kän­da flyttblock (kanske det största) som ligger på en åker söder om gården vid Häg­­­darve. Bastustenen är 7,8 x 6 meter och nästan fem meter hög. I stenen finns en ”gryta” som är 1 meter i diameter och näs­tan 3 de­ci­­meter djup. Flyttblocket - som ägs av Kung­­l. Vetenskapsakademin - har förts hit med inlandsi­sen. En­ligt en sägen ska en jättekvinna ha kom­mit släpande med alla stenarna i Uggar­de­roir i förklädet. På ryggen hade hon Bas­tustenen. När hon fick höra kyrkklockorna släppte hon förklädet med alla stenarna vid Uggårde. Sedan tog hon Bastustenen och kastade den mot kyrkan. Hon missade den dock med nästan två kilometer. Nam­net Bastustenen sägs enligt vissa källor komma av att det funnits en bastu intill stenen. De äldre som finns idag (2000) har dock aldrig hört talas om någon bastu. Däremot kan det ha funnits en linbastu här.
+
'''Ajnängar el. Enängen;''' Änge väster om Lejstuänge och strax öster om vägen ner till Ronehamn. Genom änget rinner Halorån. Förr i tiden gick järnvägslinjen mellan Hemse och Ronehamn i ängets västra del. Från Ajnängar går en ca 1,5 kilometer lång kulturstig. Den leder bl.a. förbi en del kämpgravar och bronsåldersröset '''[[Lejsturoir]]'''.

Nuvarande version från 9 februari 2021 kl. 16.05

Ajnängar el. Enängen; Änge väster om Lejstuänge och strax öster om vägen ner till Ronehamn. Genom änget rinner Halorån. Förr i tiden gick järnvägslinjen mellan Hemse och Ronehamn i ängets västra del. Från Ajnängar går en ca 1,5 kilometer lång kulturstig. Den leder bl.a. förbi en del kämpgravar och bronsåldersröset Lejsturoir.